Wat is er zo link aan LinkedIn?

Social Media, het maakt ons leven soms leuker en makkelijker. Contacten met mensen die je anders nooit zou zien of spreken blijken nu makkelijk gelegd en te onderhouden. Je ziet nog eens een vakantieplaatje van die verre nicht of een geboortekaartje van je oude buurvrouw voorbijkomen. Ook zakelijk wordt social media steeds vaker gebruikt. Door al deze nieuwigheden zie je de laatste jaren ook in uitspraken van rechters ineens de woorden Facebook en LinkedIn voorbijkomen. Vooral in het arbeidsrecht.

Facebook

Dat het plaatsen van zeer negatieve uitingen over je werkgever op Facebook niet handig is bleek al eerder. Een werknemer plaatste de volgende - weinig aan de verbeelding over latende - tekst over zijn werkgever Blokker op Facebook: “blokker wat een hoerebedrijf spijt dak er ben gaan werken en die mensen ook d er werken vooral me teamleider wat een gore achter de ellebogen nijmegseple nep wout je ken aan die kkstreken van hem wel merken dat hij uit nijmegen ko en wout uis geweest de hoerestumperd ooit komt mijn dag en geloof me dan st ze te janken kkhomo,s”. (ECLI:NL:RBARN:2012:BV9483). Dat dit niet goed afliep voor de werknemer mag duidelijk zijn. Het contract werd ontbonden zonder toekenning van een (transitie)vergoeding.

LinkedIn

Maar dat contacten op LinkedIn tot problemen kunnen leiden is vrij nieuw. Kort geleden heeft de rechtbank zich hierover uitgesproken.

Op 26 januari 2018 heeft de Rechtbank Amsterdam (ECLI:NL:RBAMS:2018:1103) zijn oordeel gegeven over een ontslag op staande voet om een discussie over LinkedIn contacten.

De zaak

Op verzoek van zijn werkgever heeft de werknemer zijn LinkedIn-account om laten zetten naar een betalend (Premium) account. Werkgever en werknemer hebben geen nadere afspraken over dit account gemaakt. Op enig moment ontstaat er een meningsverschil en geeft werknemer aan dat hij voor zichzelf wil beginnen. Er wordt getracht tot overeenstemming te komen, maar omdat de werkgever bij alle opties eist dat werknemer zijn opgebouwde LinkedIn connecties verwijdert lukt het niet tot afspraken te komen. Op 20 september 2017 wordt werknemer op staande voet ontslagen omdat hij tijdens werktijd bezig zou zijn met een eigen onderneming opzetten. Tevens wordt de werknemer ervan beschuldigd contacten van werkgever via LinkedIn benaderd te hebben voor zijn nieuwe onderneming.

Oordeel rechter

De rechtbank oordeelt dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is. De rechtbank oordeelt dat de connecties die de werknemer gebruikte tijdens zijn werkzaamheden ook gebruikt zijn vóór zijn werkzaamheden. Daarnaast oordeelt de rechter dat de werkgever zelf heeft verzocht aan werknemer om zijn privé LinkedIn-account te gebruiken en verzuimd heeft om daar (goede) afspraken over te maken. “Indien McFly & Brown dit anders had gewild, had het op haar weg gelegen om daarover afspraken te maken of een LinkedIn account voor haar bedrijf aan te maken. De connecties vallen naar het oordeel van de kantonrechter niet onder bedrijfsmiddelen en – voor wat betreft de kandidaten – ook niet onder relaties.”

De opzegging wordt vernietigd, de arbeidsovereenkomst herleeft, en het (achterstallig) loon moet alsnog betaald worden met een wettelijke verhoging van 25%.

Conclusie

Uit het voorgaande blijkt wel weer dat afspraken maken van essentieel belang is. Facebook, WhatsApp en LinkedIn is allemaal nog vrij nieuw en werkgevers en werknemers worstelen hier nogal eens mee. Wij raden je dan ook aan om nog eens goed naar de internet en social media protocollen binnen de organisatie te kijken en daar waar nodig deze aan te passen.

En voor de werknemer geldt dat je niet alles hoeft te accepteren wat de werkgever je vertelt, maar let wel op met wat je doet en zeg op social media.

Heb jij problemen met social media binnen de organisatie? Wil je weten wat je op kan nemen over social media in een beëindigings- of vaststellingsovereenkomst? Heb jij uitingen gedaan op social media die niet zo handig waren? Heb je vragen over je LinkedIn connecties of de connecties van je werknemers? Wij helpen graag!

Hulp nodig: bel 013--8100018 of mail: info@baltesadvocatuur.nl.