Wat is een vereffenaar?

Gefeliciteerd, en wat leuk dat je iets gevonden hebt waar je zo enthousiast van wordt! Maar wat is dat nou eigenlijk een vereffenaar?   

Een van de veel gehoorde opmerkingen / vragen de afgelopen week. En volledig terecht! Want ja, ik ben heel enthousiast. En, ja vrijwel iedereen heeft in het leven (of daarna) met het erfrecht van doen. Maar wat is dat nou toch een vereffenaar?   

Van een executeur hebben de meeste mensen wel gehoord (ook dit zal ik later eens nader toelichten) maar een vereffenaar is toch nog vrij onbekend. En dat is eigenlijk heel erg jammer, want wat mij betreft zou iedere nalatenschap door een vereffenaar afgewikkeld moeten worden.    

De vereffening van een nalatenschap komt op twee momenten in de afwikkeling van de nalatenschap voor. Is er geen executeur benoemd in een testament, en aanvaarden één of meerdere erfgenamen de nalatenschap beneficiair? Dan zijn alle erfgenamen samen vereffenaars. Omdat het erfrecht zeer complex is en er meerdere wetten van toepassing zijn is het voor de erfgenamen over het algemeen zeer lastig om de nalatenschap op een (voor iedereen) correcte manier te vereffenen.    

Als er sprake is of lijkt van een negatieve nalatenschap kan er aan de rechtbank verzocht worden om een vereffenaar aan te wijzen. De vereffenaar zorgt dan dat de schulden zoveel als mogelijk worden voldaan en dat de nalatenschap goed wordt beheerd. De vereffenaar werkt altijd in goed overleg met de erfgenamen.    

Als tip wil ik dan ook meegeven om een expert van NOVEX als vereffenaar aan te laten wijzen. Je loopt als erfgenaam (of executeur) namelijk nogal wat risico’s als je de nalatenschap niet correct afwikkelt. Het grootste risico is dat jouw eigen vermogen aangesproken kan worden om de schulden uit de nalatenschap te voldoen.    

Kortom: een vereffenaar zorgt ervoor dat de afwikkeling van de nalatenschap goed verloopt en neemt de zorgen bij de erfgenamen uit handen. 

LinkedIn-link