Beneficiar aanvaarden? JA, altijd doen! 

Maar waarom dan? Je weet nooit hoe de nalatenschap er precies uit ziet, en je wil voorkomen dat jij zelf aansprakelijk bent of wordt voor de schulden die (eventueel) in de nalatenschap zitten.  

En hoe doe je dat dan? Om een nalatenschap beneficiair te aanvaarden moet je dit laten weten aan de kantonrechter, op de website van de rechtspraak vind je hier meer informatie over. Hier zijn kosten aan verbonden, dit jaar is dat een bedrag van € 134,00. Een relatief laag bedrag dat je kan zien als een verzekering voor je toekomst.

En dan? Na het beneficiair aanvaarden van de nalatenschap moet deze vereffend worden. Dit kan op twee manieren:  

de erfgenamen vereffenen zelf de nalatenschap; of de rechter benoemt een vereffenaar.

Je mag dus als erfgenamen gezamenlijk als vereffenaar optreden. 𝗠𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗲𝘁 𝗼𝗽! Het opvolgen van de regels is heel belangrijk! De wet geeft speciale regels voor vereffening. 𝘝𝘰𝘭𝘨 𝘫𝘦 𝘥𝘦𝘻𝘦 𝘳𝘦𝘨𝘦𝘭𝘴 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘯𝘢𝘶𝘸𝘬𝘦𝘶𝘳𝘪𝘨 𝘰𝘱, 𝘥𝘢𝘯 𝘭𝘰𝘰𝘱 𝘫𝘦 𝘥𝘦 𝘬𝘢𝘯𝘴 𝘥𝘢𝘵 𝘫𝘦 𝘢𝘭𝘴𝘯𝘰𝘨 𝘴𝘤𝘩𝘶𝘭𝘥𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝘰𝘷𝘦𝘳𝘭𝘦𝘥𝘦𝘯𝘦 𝘶𝘪𝘵 𝘦𝘪𝘨𝘦𝘯 𝘻𝘢𝘬 𝘮𝘰𝘦𝘵 𝘣𝘦𝘵𝘢𝘭𝘦𝘯.

Voor een professioneel vereffenaar zijn door de rechtbank regels opgesteld, niet iedereen kan door de rechtbank benoemd worden als professioneel vereffenaar. Zo moet je een opleiding op hbo- of wo-niveau hebben afgerond en een specialisatieopleiding hebben gevolgd. En ik snap dat wel, het is niet makkelijk om een nalatenschap af te wikkelen.

Mijn tips: aanvaard beneficiair en laat een professioneel vereffenaar benoemen door de rechtbank. Dit geeft rust en zorgt ervoor dat je niet zelf voor de schulden op hoeft te draaien. Nogmaals; je huis laat je ook niet bouwen door een jurist (toch?).

LinkedIn-link