Proceskostenveroordeling, hoe zit dat nou precies?

We kennen het allemaal wel, je hebt een probleem wat maar niet opgelost wordt. De enige oplossing lijkt nog om toch maar naar de rechter te gaan. En dan zit je op een verjaardag, een feestje of gewoon in de kroeg te vertellen dat je geen andere uitweg meer ziet, maar dat het zo duur is om naar de rechter te gaan. Er zal dan altijd wel iemand in de buurt zijn die zegt “nee joh, als je wint moet de tegenpartij alles betalen”. Is dat echt zo?

Daar kan ik vrij kort over zijn, nee dat is niet zo. Alleen in zaken die gaan over intellectueel eigendom (mag je die rode zolen onder pumps nu wel of niet zomaar gebruiken?) en letselschade kan de rechter de verliezende partij veroordelen in de werkelijke gemaakte kosten. In alle overige procedures geldt dit in de regel niet.

En als je nou toch wint (of helaas verliest) hoe zit het dan wel? Hoeveel moet er nou betaald worden door de verliezende partij. En kan je dat van tevoren al weten? Gelukkig wel, althans er valt een inschatting te maken. De verliezende partij zal de eventueel door de tegenpartij betaalde griffierechten moeten vergoeden. Daarnaast kan de rechter ervoor kiezen om de verliezende partij te veroordelen in de proceskosten.

De Nederlandse Orde van Advocaten (NovA) heeft samen met de vertegenwoordigers van de rechterlijke macht het liquidatietarief vastgesteld. Dit is ook te vinden op www.rechtspraak.nl. Het liquidatietarief is afhankelijk van de verrichte werkzaamheden en het belang van de zaak. Zo is er per processtuk of zitting een aantal punten vastgesteld. Een dagvaarding is bijvoorbeeld 1 punt. Hoe meer processtukken de winnende partij heeft moeten maken, hoe meer punten er worden toegekend.

Afhankelijk van de hoogte van vordering (of de in geldwaarde te bepalen zaak) is er een bedrag per punt vastgesteld. In zaken met een geldwaarde tot € 10.000,00 is dat bedrag op € 384,00 per punt gesteld, met een maximum van 5 punten. In een basisprocedure met een dagvaarding, conclusie van antwoord en een zitting kan er dus een proceskostenveroordeling van € 768,00 (2 punten x € 384,00) volgen.

Het liquidatietarief is ruim opgezet en gaat van € 384,00 per punt tot € 3.211,00 (bij een bedrag hoger dan € 1.000.000,00) per punt. En dan zijn er ook nog verschillen tussen bodemprocedures, kort geding en hoger beroep.

Wilt u dus goed op de hoogte zijn van de eventuele kosten die een procedure met zich mee brengt laat u dan goed adviseren. Wij kunnen voor u de te verwachten kosten op een rijtje zetten zodat u van tevoren goed weet wat de mogelijkheden zijn. Heeft u vragen bel ons dan op 013-8100018 of stuur een e-mail info@baltesadvocatuur.nl, wij leggen het u graag allemaal uit.