10 tips bij ontslag

  • Maak bezwaar:
    als je hoort dat je ontslagen wordt, maak dan meteen duidelijk dat je het hier niet mee eens bent en bezwaar maakt tegen je ontslag. Hiermee voorkom je dat je werkgever/leidinggevende achteraf zegt dat je het er mee eens was. Teken in ieder geval niets.
  • Vraag een schriftelijke bevestiging:
    vaak wordt een ontslag mondeling medegedeeld. Vraag je werkgever om een bevestiging. Je kunt dan alles nog eens nalezen, overdenken en advies inwinnen.
  • Wie schrijft die blijft:
    zorg dat je een dossier bijhoudt. Noteer data waarop voorvallen en gebeurtenissen plaatsvonden of waarop mededelingen aan jou of je collega’s zijn gedaan. Korte verslagjes van gesprekken kunnen later van pas komen, ook omdat je na een mededeling over ontslag vaak in een emotionele achtbaan belandt.
  • Zoek professioneel advies:
    advies inwinnen is verstandig. Een adviseur bij wie je je thuis voelt en die je vertrouwt, kan je helpen om de goede procedure aanhangig te maken, geen termijnen te laten verlopen en ervoor zorgen dat je de goede insteek kiest. Goed advies is wat waard, maar dit betaalt zich later uit, ook al omdat je je gesteund weet door iemand met verstand van zaken. Dit geeft rust.
  • Blijf werken:
    ook al ben je wat minder gemotiveerd. Wanneer je niet werkt, of je werk niet naar behoren is, geef je je werkgever meer gelegenheid kritiek op jouw functioneren te leveren, en zijn dossier te vullen.
  • Blijf beleefd en zakelijk:
    je ontkomt er niet aan met je werkgever in gesprek te blijven. Dit is vaak niet prettig. Blijf beleefd en zakelijk, laat de werkgever het gesprek maken en houdt het zelf kort. Vraag de werkgever de standpunten op papier te zetten. Maak zelf een kort verslagje van het gesprek. Ga niet in op suggestieve vragen zoals “je zag het toch wel aankomen?”, “vond je nou zelf dat het goed ging?”.
  • Lever niks in:
    houd je telefoon, sleutels, tablet/laptop. Voorkom dat je werkgever alvast vooruitloopt op je ontslag. Als je wel spullen inlevert kan de werkgever dit later in zijn voordeel uitleggen.
  • Laat je niet onder druk zetten:
    een werkgever wil meestal snel ter zake komen. Laat je niet onder druk zetten en neem geen overhaaste beslissing om er maar van af te zijn. Soms loop je namelijk daardoor een eventueel recht op een uitkering mis, of krijg je niet waar je vanwege een (jarenlange) arbeidsovereenkomst recht op zou hebben.
  • Ontslag op staande voet:
    kom snel in actie. Zoek professionele hulp, want deze ontslagvorm is juridisch erg complex.
  • Werk mee bij re-integratie:
    je werkgever en jij moeten actief streven naar re-integratie. Je moet hieraan meewerken.