Italiaanse ondernemers en douane. Een verhaal apart!

Voor een van onze Italiaanse klanten hebben wij een mooie zaak mogen regelen. Het betrof een internationaal handelsgeschil. In de nasleep speelde een importprobleem. De douane verhoogde namelijk de transactiewaarde van een partij textiel en legde torenhoge invoerrechten op.

Vooraankondiging douanerechten

In 2016 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan in zaken met betrekking tot douanerechten. Uit dit arrest volgt dat de fiscus zich moet houden aan het zogeheten verdedigingsbeginsel. Dit beginsel verplicht de fiscus om belastingplichtigen een vooraankondiging te sturen voordat een aanslag wordt opgelegd. Dit wordt ook wel een ‘uitnodiging tot betalen’ genoemd. Een UTB dus.  De belastingbetaler kan dan in een vroege fase feiten en omstandigheden aandragen waarom de aanslag in hun ogen niet juist is.

Het Financieele Dagblad schreef er op 11 augustus 2017 al een heel artikel over; Douanerechten. [1] In dit artikel geven verschillende advocaten echter aan dat de bescherming die uit moet gaan van de vooraankondiging weinig oplevert. “Een rituele dans” noemt Bart Boersma het. Jikke Biermasz zegt dat het geen zin heeft om in discussie te gaan als de douane zelf zijn overwegingen heeft gemaakt. De douane geeft echter aan dat de vooraankondiging niet bedoeld is om alvast bezwaar te maken tegen de aanslag, maar om de feiten te controleren.

Bezwaar maken werkt

Ingaan tegen de door de douane opgelegde UTB zou dus niet makkelijk worden. Toch hebben wij voor onze Italiaanse klant bezwaar gemaakt tegen de (veel te) hoge aanslag die de douane had opgelegd. En het is ons gelukt! Tienduizenden te veel betaalde euro’s kwamen zo terug. De reden: de douane had de transactiewaarde van de goederen onjuist bepaald en (onder meer) invoerrechten geheven over opslag- en vervoerskosten. De douane zag de hoogte van deze kosten aan voor een deel van de koopprijs.

Italiaanse ondernemers en douanerechten

Ondanks de taalbarrière en de (kennelijk) gangbare norm bij de douane hebben wij een mooi resultaat bereikt. Ons kantoor werkte in deze zaak nauw samen met Willemijn Berenschot, (advocaat) en Gianfranco Massoni (fiscalist).

Mede doordat we snel met elkaar en de klant kunnen communiceren en Italië voor ons geen geheimen heeft hebben wij dit mooie resultaat kunnen bereiken.

Heeft u problemen met de douane? Bent u een Italiaanse ondernemer of werkt u daar mee samen? Heeft u een handelsgeschil of problemen met invoerrechten? Wij helpen graag.

Hulp nodig: bel 013--8100018 of mail: info@baltesadvocatuur.nl

Bisogno di aiuto: chiamateci 013-8100018 o mail info@baltesadvocatuur.nl

 

 

 

[1] Berentsen, Het Financieele Dagblad, Zomerserie Belastingruzies, 11 augustus 2017.